TURKROCKER.com FORUM - ÜLKENİN EN GÜNCEL ROCK-METAL SİTESİ (Arsiv Ana sayfa) => Müzik Teknolojisi

Konu: Linux'da Ses ve Müzik İşleme

Sayfa: [ 1 ]

Rockium 16.09.2007 14:09:58

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1327

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1333

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1589

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1595
Özgür yazılım ve açık kaynak kod (ÖY), ofis paketlerinden veritabanlarına, web sunumcularından grafik işleme programlarına uzanırken, ses ve müzik işleme programları özgür yazılım dünyasında ne yazık ki sesini az duyurabilen bir alan olarak kalmıştır. Halbuki, özgür yazılım dünyasının en kapsamlı  projesi olan GNU/Linux işletim sistemi üzerinde koşan ve bir müzisyenin rahatça sayısal bir ev stüdyosu olarak kullanabileceği çok sayıda özgür yazılım bulunmaktadır. Bu programlar, ses sentezleme ve işlemeden tutun, müzik yazmaya, karıştırmaya ve CD yakmaya kadar çeşitlilik göstermektedir.

ÖY'ın müzik dünyası için önemi, müzisyenin kopya yazılımlarla çalışmak zorunda kalmaması, bu yazılımların başka yazılımlarla kolaylıkla iletişebilir olması, yazılım kodlarının ve yazılımın ürettiği veri formatlarının açık olması sayılabilir. Bu yazılımların kodlarının değiştirilebilmesi, bilgisayarla programcılık derecesinde ilgili olmayan birçok müzisyen için önemli bir kriter değilken, bu programların başka programlar ile rahat iletişmesi kullanıcıya kolaylık ve rahatlık sağlar; kullanıcıyı kısıtlamaz. Bu nedenle, başka alanlarda olduğu gibi müzik teknolojileri alanında da ÖY özgürleştiricidir.

GNU/Linux, Unix işletim sisteminin kişisel bilgisayara (gündelik hayatta PC olarak adlandırdığımız bilgisayar tipi) adapte edilmiş halidir ve ÖY'lar bütününden oluşur. Unix veya GNU/Linux işletim sistemlerinin temel özelliklerine ve kullanımına hızlı bir giriş için bkz. [Ek-1]. GNU/Linux işletim sisteminin ses ve müzik kullanımı için geliştirilen dağıtımı ise Agnula/DEMUDI'dir. Burada, Agnula : A GNU Linux Audio; DEMUDI ise DEbian MUltimedia DIstribution (Debian Çokluortam Dağıtımı) karşılığıdır. Bu dağıtımın temelindeki Debian, ÖY felsefesine en fazla sadık kalan, gelişkin bir paketleme sistemine sahip GNU/Linux dağıtımıdır.

Bu makalede, ÖY tabanlı Agnula/DeMuDi sisteminin mimarisi ve üzerinde koşan ses ve müzik işleme programlarına kısa bir giriş yapılacaktır. Böylelikle, GNU/Linux işletim sistemini ses ve müzik işleme amacıyla kullanmak isteyen kullanıcı Agnula/DeMuDiyüklemesinden sonra, bu makaleyi adım adım takip ederek, kişisel bilgisayarını küçük bir stüdyo haline getirebileceğine inanıyoruz. Yazıda, bazı kısımlar, örneğin Emacs ile MusicXML dosyaları hazırlanması, başka kaynaklarda olmadığı için, detaylıca anlatılmıştır. Sistem üzerinde yüklü gelen tüm ses ve müzik uygulamalarına girilmemiş, ancak sistemin gücünü gösterecek farklı işlevlerdeki örnek uygulamalar ve birbirleri ile etkileşimlerine detaylarıyla değinilmiştir. 

GNU/Linux'un sayısız dağıtımı vardır: Pardus, Mandrake, Red Hat, Fedora Core (FC), SuSe, Gentoo ilk akla gelenlerdir. FC dağıtımını ses ve müzik üretimi amaçlı  kullanmak için
Register or Login adresinde FC için derlenmiş ses ve müzik yazılım paketleri bulunmaktadır. Bu paketler FC kurulu sisteme,
Register or Login adresinde anlatıldığı gibi yüklenmelidir. FC ortamı için derlenmiş bu paketler, Agnula/DeMuDi'yle gelmeyen, Debian ortamına adapte edilmemiş bazı paketleri de içerir. Bu makalede, koşan bir Agnula/DeMuDi sistemi üzerinde edindiğimiz deneyimler aktarılacaktır.

Makalenin hedeflediği okur, GNU/Linux işletim sistemini kullanarak ses ve müzik üretimini sayısal ortama taşımak isteyen müzisyenlerdir. Unix ve GNU/Linux'a yabancı okuyucuların, ilk olarak, Ek 1: Unix/Linux ortamına giriş bölümü ile bu makaleyi okumaya başlamalarını tavsiye ederiz.

Sayfa: [ 1 ]