TURKROCKER.com FORUM - ÜLKENİN EN GÜNCEL ROCK-METAL SİTESİ (Arsiv Ana sayfa) => Sağlık

Konu: Fobilerin kaynağı kötü anılar

Sayfa: [ 1 ]

sr2c 01.12.2007 07:52:20

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1327

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1333

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1589

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1595
Fobilerin kaynağı kötü anılar

Sitemize üye olmayanlar resimleri göremez.
Lütfen kayıt olun ya da giriş yapın

Psikiyatr Demirbek, ‘kapalı alan, açık alan ve hayvan fobisi başta olmak üzere sosyal yaşantıda sorun yaratan korkuların temelinde çocukluktaki kötü anılar olduğunu söyledi.

Klastrofobi” (kapalı yer korkusu), “Agorafobi” (açık alan korkusu) ve “Zoofobi” (hayvan korkusu) gibi korkuylar toplumda yüzde 5 ile 10 oranında görülüyor. Psikiyatr Dr. Bülent Demirbek, kapalı yer korkusunun daha çok sıkışık trafik, uzun tüneller, asansör, duş kabinleri, MR görüntüleme cihazlarıda kendini gösterdiğini ifade etti.

Adana Ekrem Tok Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Psikiyatr Dr. Bülent Demirbek, açık alan korkusunun ise sinema, tiyatro salonu, pazar yerleri ve alışveriş merkezleri gibi insanların yoğun bulunduğu yerlerde kendini gösterdiğini söyledi. Demirbek, zoofobinin de kedi, köpek, fare, kurbağa ve diğer bütün hayvanlarla karşı karşıya gelindiğinde kişiyi olumsuz etkilediğini belirtti.

KÖTÜ ANILAR KORKULARI TETİKLİYOR
Yapılan araştırmalar ve aldıkları hasta öykülerinden, fobilerin temelinde çocuklukta yaşanan kötü olayların yattığını gördüklerini ifade eden Demirbek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kişide kapalı alan korkusu varsa mutlaka çocukluğunda bir odaya kilitlenmiş, evde yalnız bırakılmış ya da böyle bir ortamda şiddet görmüştür. Açık alan korkusu varsa böyle bir alanda mutlaka kötü bir anı yaşamış olması ihtimaldir. Hayvan korkusu ise genellikle çocukluk döneminde hayvan sevgisi kazandırılmayanlarda görülüyor.”

Demirbek, ailelere uyarılarda da bulunarak, çocuklarının tüm yaşamlarını olumsuz etkileyebilecek fobilere sahip olmamaları için bunlara zemin hazırlayacak davranışlardan kaçınmalarını istedi.

TEDAVİYE BAŞVURULMUYOR
Demirbek, çoğu kişinin, bu fobileri doğuştan bir alışkanlık olarak gördüğünü, bu yüzden tedavi yoluna da gitmediğini belirtti ve “Oysa kişiyi bazı durumlarda çok güç, komik hatta arkadaş çevreleri arasında mahcup duruma düşüren bu fobiler kadınlarda, erkeklere göre iki katı daha fazla görülüyor” dedi.

KORKUYLA YÜZLEŞMEK GEREKİYOR
Fobilerden, ilaçla psikoterapi ve hipnozla kurtulma şansı bulunduğunu vurgulayan Demirbek, “Fobilerin tedavisinde öncelikle kişinin kendisinde korku yaratan durumla yüzleşmesini sağlıyoruz. Bu yüzleşme sırasında kişiyi isterse bu korkuları yenebileceğine inandırıyoruz” diye konuştu.

Demirbek, yüz kızarması, ağız kuruluğu, yutkunma güçlüğü, mide bulantısı, titreme, terleme ve bulanık görmenin yanı sıra bilinç kaybı ile ani tansiyon düşüşü ve bayılmalara kadar yol açabilen bu fobilerin mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini, aksi halde başka psikolojik ve biyolojik sorunlara yol açabileceğini söyledi.

lordii 22.01.2008 01:31:56
olabilir ama benim fobilerimin sebebi kötü anılarım değil ki göz

kurena(: 23.01.2008 05:06:12
benimkiler kesinlikle anılarımdan Grin horozdan bile korkarım bende olmayan fobi yok  Cheesy demekki ben fobicolik oldum Grin Tongue

Toksin 23.01.2008 05:31:01
de anlamıyorum açık alan fobisi yaratıcak kötü anı ne olabilirkiii...??

kurena(: 23.01.2008 05:38:40
bir çok şey mesela;açık alanda çok kalmıştır yanlız canı sıklımıştır,açık alnda tecavüze uğramış olabilir yada açık alnda düşmüştür kısaca başına gelen her kötü olay açık alnda gelmiştir Cheesy

nightmare_storm 03.08.2008 01:37:41
Kötü anılar olduğunu düşünüyorum 5 yaşındayken annemle alışverişe gitmiştim o kadar çok kalabalıktı ki bir yerde tıkanıklık vardı orda 7 dakika kalabalıkta beklemiştik ben boğulur gibi oldum korkup insanları itmeye ve ağlamaya başladım panik oldum tabi daha sonra  ne zaman kalabalığa karışsam boğulacak gibi oluyorum.
Bazı psikologlar bu tarz korkuları hipnozla tedavi ediyorlar.

özgeci 06.08.2008 11:18:24
Mesela ben örümcekten fena tırsarım bir örümcekle nasıl yüzleşicem peki? Yüzleşemem ki kesin ölürüm yani ıyyy 

lordii 06.08.2008 11:51:17
olabilir ama benim fobilerimin sebebi kötü anılarım değil ki göz
şimdi düşünüyorum da aslında kötü anıların katkısı var mesela ben köpekten müthiş tursarım küçükken bizim bahçe kapısının önende köpek vardı bende taş attım köpeğe kafasına değdi sonra köpek kaçtı bende kapıyı açınca hepsi bana saldırdı apartmanın beşinci katına kadar kovaladılar ardında bende oturum ağlamaya başladım zır zır sonra ağlama sesimden korkum kaçtılar o gün bu gündür pek yaklaşamam köpeklere

Sayfa: [ 1 ]