TURKROCKER.com FORUM - ÜLKENİN EN GÜNCEL ROCK-METAL SİTESİ (Arsiv Ana sayfa) => Edebiyat

Konu: Sessizliğe Karşı / Alper Turgut

Sayfa: [ 1 ]

Eznora 01.04.2007 17:22:20

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1327

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1333

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1589

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1595
Uzun yıllar polis-adliye muhabirliği yapan Alper Turgut, cezaevleri ve tecrite ilişkin hem ‘dışarı’dan hem ‘içeri’den biri olarak eşlik etmiş kitabın yazılma serüvenine.

Cumhuriyet gazetesi muhabiri Alper Turgut, ilk kitabı “Sessizliğe Karşı’yı yazmaya iten nedeni şu sözlerle özetliyor: ‘Tecrit konusunda kitap yazmak zorlu bir görevin yerine getirilmesiydi.” 2004’te ‘İşkenceye Beraat’ başlıklı haberinde yargıyı etkilediği gerekçesiyle hakkında dava açılan ve 20 bin YTL para cezasına çarptırılan Turgut’un dosyası da hala Yargıtay’da.

TECRİTİN TARİHİ

“122 insanı aramızdan alan 600’ü aşkın sakata yol açan tecrit karşıtı eylem tamı tamına 2285 güne yayılmıştı. Bu, milyonlarca cana mal olan 2. Dünya Savaşı’ndan daha uzun bir süreye denk geliyor. Direniş başlarken doğanlar bugün ilkokul öğrencisi…Düşünün! Gazeteci Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast açlık grevinin ilk günlerinde henüz 10 yaşında masum bir çocuktu. Örneğin The New York Times, açlığın birinci yıldönümünde ‘modern tarihin en uzun eylemi’ notunu düşmüştü.”

“SESSİZLİĞE KARŞI”NIN SERÜVENİ
“İzleyeceğim yol, kafamda netleşince oturdum bilgisayarın başına ve yazmaya başladım. Kitap haline gelmesi iki yıl sürdü. Kitabın başına gelmedik kalmadı. Bilgisayarıma virüs girdi ve her şey silindi, diğerinde işgüzarın biri notlarımı yok etti. Her seferinde yeniden başlamak ve devam eden süreç, Sessizliğe Karşı’nın evrim geçirmesiyle sonuçlandı. Kitap, matbaaya gittikten sonra 22 Ocak 2007 günü ölüm orucuna ara verildi. Vicdanları tekrar ayaklandıran Avukat Behiç Aşçı, hayatını ortaya koyarak ‘Sessizliğe Karşı’ çıktı. Baroların önerisi ’3 Kapı-3 Kilit’ ete kemiğe büründü ve artık tecridin kaldırılması için somut adımlar beklenir oldu. Ben de son anda baskıdaki kitaba müdahale edebildim. Zorda olsa uğurlu geldiğine inandığım ‘Sessizliğe Karşı’yı güncelleyebildim.”

ÇEŞİT ÇEŞİT MAHPUSLUK
Kitabına ‘son söz’ yerine, ‘cezaevleri tarihçesi’ koyan Alper Turgut, dünya ve Türkiye cezaevlerini anlatan binlerce belgeyi inceleyerek hazırlamış bu bölümü. “Tarih değişir, cezaevleri gerçeği değişmez. Örneğin ülkemizde ne çok ön adı vardır mahpushanelerin. Açık, yarı açık, kapalı, özel, yüksek güvenlikli, A,B,C,D,E,F,H,K,L,M tipi, hatta tipsiz hapishaneler (herhangi bir tip proje üzerine inşa edilmeyen il ve ilçe cezaevleri) kadın ve çocuk tutukevleri, ıslahevleri, kiralık mahpushaneler. Say say, söyle söyle bitmez.”

‘Sessizliğe Karşı’
Ant Kitap
18 YTL

Sayfa: [ 1 ]