TURKROCKER.com FORUM - ÜLKENİN EN GÜNCEL ROCK-METAL SİTESİ (Arsiv Ana sayfa) => Yabancı Rock Müzik

Konu: Nirvana

Sayfa: [ 1 ]

Frau Schneider 03.04.2007 01:29:25

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1327

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1333

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1589

Notice: Undefined index: no_view_links in /home/content/r/u/m/rumeliweb/html/turkrocker/forum/Sources/Subs.php on line 1595
Sitemize üye olmayanlar resimleri göremez.
Lütfen kayıt olun ya da giriş yapın

Amerikalı müzik topluluğu. Üyeleri: Gitar ve vokalde Kurt Cobain, bas gitarda Krist Novoselic ve bateride Dave Grohl. 1988 yılında çıkardığı ilk albümle (Bleach) sesini pek duyurmayan grup, 1991 yılında çıkardığı Nevermind albümü ile müzik dünyasında tam anlamıyla bir çığır açtı. 4/4'lük ritm kalıplarıyla, yalın fakat akılda yer tutan melodileriyle ve vurucu sözleriyle kendine özgün bir tarz oluşturan solist Kurt Cobain, aynı zamanda çalkantılı yaşamı ve uyuşturucu bağımlılığı ile de gündeme gelmiştir. Grunge adı verilen bu müzik tarzında hızlı bir tempo ve defalarca tekrarlanan nakarat bölümü en belirgin özellikler olarak karşımıza çıkar. Grunge bu yönüyle Punk müziği de andırır fakat Grunge ile Punk akımları temsil ettikleri kuşaklar ile birbirlerinden ayrılır.

Sahnedeki tavırlarıyla da ses getiren grubun en iyi bilinen özelliklerinden birisi de konser sonlarında pahalı gitarları paramparça etmeleridir.

1993 yılı Nisan ayında yüksek dozda uyuşturucu alarak intihar eden Kurt Cobain, ölümünün ardından pek çok soru işareti bırakmıştır. Cobain'in uyuşturucu bağımlılığı bir gerçek olsa da, ölümünün ardından eşi Courtney Love 'ı da kuşku ardında bırakan bazı komplo teorileri gündeme gelmiştir. Bunlardan en çok bilineni Cobain'in kanında bir insanı öldürmeye yetecek dozdan çok daha yüksek miktarda eroin bulunmasıdır.

Albümleri
Bleach - 1989
Nevermind - 1991
Incesticide - 1992
In Utero - 1993
MTV Unplugged in NewYork - 1994
From the Muddy Banks of the Wishkah - 1996
Nirvana - 2002
With The Lights Out: Box Set - 2005
Sliver: The Best of the Box - 2005

gravedigger 03.04.2007 06:57:47
yakindan tanimak isteyenler bence , nevermind albumunu edinsinler.. Grin

neorammstein 03.04.2007 07:06:25
akustik yorumu güzel

RaMMs+eiN 03.04.2007 13:19:30
tek kelimeyle super bir grup keske Kurt aramizda olsaydi  Cry  Cry  Cry  Cry 5 nisan ölüm yil dönümü  Cry

Frau Schneider 03.04.2007 22:45:38
tek kelimeyle super bir grup keske Kurt aramizda olsaydi  Cry  Cry  Cry  Cry 5 nisan ölüm yil dönümü  Cry

evet beni de üzüyor  Sad Kurt Cobain eşsiz bir sese sahipti...

PlAcEbO_DuMaN 06.04.2007 07:46:19

gerçektende eşsiz bir ses  Sad

fth 08.04.2007 03:39:39
nirvana nın rock müzikteki yeri ayrı o kabul

ama ben nirvanayı sevmiyorum müziği benim hoşuma hiç gitmedi ama seven de büyük kitle olduğu açık

08.04.2007 09:19:50
nevermind albumuyle yeni bir çığır açtıı ya adam gerçekten kaliteli müziik yapıoduuu

neorammstein 09.04.2007 01:10:31
till in sesi gibi Grin

gerçektende eşsiz bir ses  Sad

gravedigger 09.04.2007 05:56:57

ama ben nirvanayı sevmiyorum müziği benim hoşuma hiç gitmedi ama seven de büyük kitle olduğu açık
aynen,2-3 sarkisi haricinde sevmiyorum

turkrocker93 22.04.2007 02:07:26
bi nirvana  daa gelmez arkadaslar cok dusmanca davranıosunuz sarkıları da super
adamın tek eksii pisko biraz

hard_rock 09.05.2007 09:15:58
kurt un hayatı beni etkiledi çok değişik bi adam ...müziklerinide seviyorum ama çok derin dinlemiyorum ...

neorammstein 09.05.2007 11:52:21
unplugged  akustik   yorum  çok dinlendirici gelio bana

rebel 12.05.2007 10:23:31

evet yaa özellikle where did you sleep last night kusursuz sondaki çığlıklarla insanı alıp götürüyo

greenday_gltn 22.07.2007 08:06:42

katılıyorum

m.g 24.07.2007 07:21:20
nirvana bambaşka bişey insanı hem coşturuyo hemde huzunlendırıyo where did you sleep last nigth buna ornek , suan rock müzık dınleyıpte nirvana sewmeyen bnce gerçektende bi rocker degıldır nevermind albumlerıyle müzık dunyasında yepyenı bı cığır actılar onları kutluyorum ve keske kurt cobain yaşasaydı dıyorum

lounge act 13.08.2007 10:09:55
Nirvanayı anlatabilir miyim kelimelerle acaba Kurt Cobain'in müthiş yorumladığı şahane parçaları dinlerken büyülenmemek elde mi? hele lounge act,you know you're right,rape me insanı alıp götürüyor  Roll Eyes

sLn 18.09.2007 07:34:02
kurt cobain kadar değişik bi adam görmedim (: adam MTV müzik ödüLLerine gidiyor,ödüLü aLamdan çocuğun uykusu geLdi diyerek eve geri dönüyor  Roll Eyes zaten aLtında eşofmanLa gitmiş (: şarkıLArında da zaten "seattLe" sokakLArını nemini aLabiLiyorsunuz... Cry

sound_of_silence 23.09.2007 03:05:51
Ben,Smells Like Teens Spirit şarkısına bitiyorum...

sound_of_silence 25.09.2007 11:26:01
Ben,Smells Like Teens Spirit şarkısına bitiyorum...
BENDE

Wink Wink Wink

lissa_sc 29.09.2007 16:49:49
saatlerce dinlenilmiyor bence nirvana dinlersin zevk alirsin oldukca fazla hatta ama iste dedigim gibi uzun süre dinlenilmiyor cok fazla sevdigim sarkisida yoktur

nirvana210 01.10.2007 11:18:18
keşke halen aramızda olsada yeni albümlerinide dinleme şansımız olsa nirvana hakkında tek diyeceğim rock müziği onunla sevdim çok hoş tarzı var ve şarkıları bi 20 yıl geçse dahi dinlemeye keyf aldırır cinsten kurt sen halen rock müzikte yaşama sebebimiz olarak devam edeceksinn forever nirvanaaa

greenday_gltn 02.10.2007 09:58:08
ben smells likeı fazla sevmiyorum çünkü şarkıyı herkes çok abrtıyor gerçekten bunu kurtte belirtmişti zaten  Smiley ama sevmiyo değilim ama ondan çok daha hoş şarkıları var  Wink dumb, lake of fire lithium the man who sold the world .... şimdi eskisinden daha çok nirvana seviyorum sanırım  Smiley

bebek 20.10.2007 06:06:14
canlı CANLI  DİNLEMEK İÇİN BAYA BİŞEYİMİ VEREBİLECEİM Bİ GRUP
TABİ  ÖLMESELERDİ   ŞANSIMI KAYBETTİM
ÇOK İYİ GRUP
 Lake Of Fire  EN  SEWDİİİM  PARÇASI

metalik siyah 23.10.2007 13:02:07
NiRvAnA Cook ii ve bAsARıLı bİr gRuP bAbA GrUpp DiEbLrMMM...SaRklRıı Ve yApTkLrII İşlRR Cokkk BaSaRıLı vE KaLiTeLi....BtNN sArKlILArInI BGeNeRkk DiNlİoRMM..

zynp 24.10.2007 05:59:04
şu son dönemde baya severek dinliyorum The Man Who Sold the World,All Apologies, Smells Like Teen Spirit ve Rape Me favorilerim ve kesinlikle yaptığı müzik türünün en iyi gruplardan biri nirvana Wink

Dead_Dead 17.11.2007 10:18:36
Grunge müzik Nırvanyla başlamadı.Nırvadan önce garjlarda da bu tarz gruplar vardı evet Kurt Cobaın(Nırvana) bir efsane ama soru şu intihar etmese bu zamanda bu kadar ünlü olabilirmiydi...Grunge öldü arkadaşlar...Onun ellerinden tutuyor olmak dünyanın en güzel uyuşturucusundan bile daha güzel...Kurt Cobaın...

Brainiac 17.11.2007 11:10:02
Aslında Grunge müziğin en iyisi olarak kabul etmek görecelidir. Örnek olarak bir Pearl Jam, Nirvana'dan kat kat iyidir.

dark_girl 05.01.2008 11:51:44

aynen,2-3 sarkisi haricinde sevmiyorum

Green_Day 05.01.2008 14:10:55
severek dinlediğim grup... smells like teen spirit, lithium, milk it, rape me, heart shaped box..... bu böyle uzar gider

Cruelty.Piggy 06.01.2008 12:45:08
Böyle grup gelmez bi daha.. 90'ların en iyi grubuydu nerdeyse.. Kurt Cobian gibi ses gelirmi bi daha bilemiyorum  tap

lordii 13.01.2008 03:54:46
ya bence nirvana punk un babasıı

irem 21.01.2008 02:10:19
off kurt bizi nasıl bıraktın
erken öl cesedin güzel olsun lafının tek örneğiydin sen
yaşasaydı çok güzel olurdu
bknz. foo fighters a manyak bi şekilde devam ediyor
nirvana ahhh ahhh şimdi açıp bakıyorum konser videolarına
ne aktif bi insandı ya önce gitarı kırıp sonra bateriye atlardı o coşkuyla ühü:(

lordii 21.01.2008 05:51:44
şarkıları ztn harika  kral      ne vardı o kadar bunalıma girecek yawwww herkes seni çookk sewiyorduu

Toksin 21.01.2008 14:06:41
harbi kral guruptu kurt un sesi hiç bi yerde bulunmaz ne besteler yaptı be adam..... zırlama

permanganat 21.01.2008 23:55:04
beni müzikle tanıştıran grup desem içi çok dolu bi cümle kurmuş olurum...şu an ne kadar alakasız olsak da benim için başlangıç noktasıdır nirvana...ayrıca belgeler göstermektedir ki kurt cobain ölmemiş basbaya öldürülmüştür...

lordii 22.01.2008 01:17:58
benimde dinlediğim ilk gruplardan ve hiç bıkmayarak dinliyorummmm

Toksin 22.01.2008 06:22:44
kim öldürdü lan varya buluyım azını burnunu kıracam...  şeytann

irem 22.01.2008 07:41:04
adsdasa katil bence karısı satan
o karıda bir şey var çok karanlık ya haberlerde falan görüyoruz kurt dan sonra estetik falan yaptırmaya başlamış ne iş ??
ölüm sebebi yanlış evlilik Cheesy
ahh ben karısı olcaktım sıcak sudan soğuk suya sokmazdım bence hatunu bulalım direk öldürelim şeytan

Toksin 23.01.2008 05:47:09
siz bulun alet edevatı hazırlayın her türlü ben öldürürüm ulan kurt gibi adama yazık beaa dünydaki sayılı insanlardan sayılır heaa....

Fallout 23.01.2008 07:15:59
nevermind albümü rock müzik tarihi için çok önemli bir noktadır... ama ben her zaman pearl jamin daha iyi olduğunu savunurum her ne kadar pearl jam o dönemlerde nirvananın gölgesinde kalsada bence pearl jamın ten albümü nirvananın nevermindından kat kat daha sağlam bir albümdür Smiley

Luna Lovegood 24.01.2008 11:11:17
adsdasa katil bence karısı satan
o karıda bir şey var çok karanlık ya haberlerde falan görüyoruz kurt dan sonra estetik falan yaptırmaya başlamış ne iş ??
ölüm sebebi yanlış evlilik Cheesy
ahh ben karısı olcaktım sıcak sudan soğuk suya sokmazdım bence hatunu bulalım direk öldürelim şeytan

Zaten mutsuz bir insanmış sanırım. Hiç bir şeyden zevk almazmış. Bir de "I am so happy" diyordu şarkılarında. ama karısı zaten kaçık. Öldürüp intihar süsü vermiş, mektubu da kendisi yazmış olmasın? Yapar mı yapar o kadın.

@zr@!L 25.01.2008 03:45:20
bu kadar özel bi kişi...erken olmuş...ama hala yaşatılıo bnm doğduum yılda wefat etmiş ama kurt cobain'i sanki canlı dinlemişim gbi hissediorum şarkılarıyla we sesyle hep yaşıck bi isim.. Angry

lordii 25.01.2008 03:52:48
ztn sesi çok değişik yani sanki sürekliiii ağlıyo mu desem gülüyo mu desem çok acayipp ve çok hoşş

@zr@!L 25.01.2008 04:04:32
ewt şarkılarnda zaten gerçekelrini yazmış içinde bulunduu ne warsa şarkılarnda yane biyografisi şarkılarnda gizli bnce Sad

lordii 01.02.2008 02:28:52
çok doğrusun bunalıma boşu boşuna girmiş bence ama neyse ölmüş bi kere ama büyük bi ses ti
bende aslında onun gibiyim o da ilk önce gitar çalmış sonra bateri sonrada solist olmuş bende o şekilde ilerliyorum önce gitar çaldım şimdi bateri çalıyorum herhalde şimdide bizim grubun solisti olacam bakalım belki yeni nirvana ben olurum konu dışı konu dışı

Toksin 01.02.2008 10:17:10
kimse kurt olamaz ama olursan intihar etme lan....

kurena(: 07.02.2008 05:36:46
yok böyle şarkılar,yok böyle gitar sesleri..hatta bir söz var efsaneler zirvede bırakır..! ben buna çok inanıoyrum..kurt te öle yaptım ve yapabilceğim herşeyi yaptım dedi ve gitti.. gtarımda resmi var ve hiç çıkartmıyorum..her şarkısını aynı zevkle tekrar tekrar dinleyebiliyorum.. Wink

lordii 07.02.2008 05:38:03
yok yok canımı almak gibi bir niyetim yokk ama onun gibin olamam

Cruelty.Piggy 11.02.2008 01:37:27
Hairspray Queen'i dinledikten sonra gözümde daha bi büyüdüler..

Easy Rider 23.02.2008 08:20:45
Pek dinLemem ama You Know Your Right ve Oh Me adLı parçaLarını severim.

nightmare_storm 11.03.2008 10:41:53
Grunge müziğinin başlangıcı ve sonu Nirvana'ylaydı. Hala onca zamandan sonra bile listelerde 1 numara olmayı başaran gruplardandır.
 kral

Cruelty.Piggy 11.03.2008 10:54:52
Nirvana'nın dışında Pearl Jam, Soundgarden, Mud Honey, Temple of the Dog, Alice in Chains, Mad Season gibi grupları gormezden gelip sadece tek bi pencereden bakıyosan soylediklerinde haklısın. Ama ne grunge nede grunge dinleyicisi ölmedi ölmez. Mother Love Bone, Green River, Fluid, Screaming Trees, Malfunkshun, Stone Temple Pilots, Gruntruck, Skin Yard, Tad, Melvins, Silverchair, Foo Fighters gibi grupları yok sayıp sadece Cobain özentileri olan Rex önü tayfalari icin grunge öldü, bizler için değil. Bu kadar dar görüşlü olmayalım..

nightmare_storm 11.03.2008 11:01:27
Nirvana'nın dışında Pearl Jam, Soundgarden, Mud Honey, Temple of the Dog, Alice in Chains, Mad Season gibi grupları gormezden gelip sadece tek bi pencereden bakıyosan soylediklerinde haklısın. Ama ne grunge nede grunge dinleyicisi ölmedi ölmez. Mother Love Bone, Green River, Fluid, Screaming Trees, Malfunkshun, Stone Temple Pilots, Gruntruck, Skin Yard, Tad, Melvins, Silverchair, Foo Fighters gibi grupları yok sayıp sadece Cobain özentileri olan Rex önü tayfalari icin grunge öldü, bizler için değil. Bu kadar dar görüşlü olmayalım..
Foo Fighters zaten Nirvana’nın bateristi Dave Grohl öncülüğünde kuruldu. Dar görüşlü hımm...

Cruelty.Piggy 11.03.2008 11:39:49
Bunu zaten biliyoruz ama bu grunge'ın öldüğü anlamına mı geliyor?.. Tek savunman bu yanii.. ilginç..

nightmare_storm 11.03.2008 11:50:23
Bunu zaten biliyoruz ama bu grunge'ın öldüğü anlamına mı geliyor?.. Tek savunman bu yanii.. ilginç..
Pes ettim  Undecided

Fallout 12.03.2008 06:50:26
grunge müzik nirvanayla tavan yaptı ve en çok ilgiyi nirvana zamanında gördü... nirvanadan sonrada eski popülaritesi kalmadı... bu daha iyi galiba Wink

tweety 29.03.2008 17:06:42
nirvana nirvana... böle bi grup bi daha gelmez kurt cobainin çok farklı bi sesi vardı ya çok hoştu ahh ahhh zırlama

kurena(: 02.04.2008 06:17:31
böyle bu grup bir daha gelmezde yani en azından bir şekilede devam edicek bu döngü göz zaten istenilen amacına kavuştu nirvana hala dinlemekteyiz budur müziğin yaptırıcılığı göz Cheesy

nightmare_storm 02.04.2008 06:37:43
Sadece müzik Kurt' ü mutlu ediyordu ve kendini müziğeadamıştı , ta ki müzik artık onu  mutlu edemeyene dek.
Neden rehabilitasyona yatıp daha sonra kaçıp intihar ettiği ise hala soru işareti olarak kalmıştır.

akasa 27.04.2008 11:42:30
gerçekten başarılı bulduğum gruplardan biri Grin

nightmare_storm 11.05.2008 04:31:26
Smells Like Teen Spirit şarkısının hikayesi: O günlerde Bikini Kill (şimdi ise Spiders and the Webs)'de grupta davul çalan Tobi Vail'le ayrılığı Cobain'i depresyona sokmuştur. Çok uzun üreli olmasa da bu ilişki Cobain'in hayatında önemli bir yere sahiptir. Nevermind için şarkı yaptığı dönemde biten ilişki sonrasında Cobain, "Aneurysm" adlı şarkının sözlerinde "seni öyle çok seviyorum ki bu durum beni hasta ediyor" demiştir. Smells  Like Teen Spirit'in Vail'le olan ilişkisi, Teen Spirit marka deodorant kullanan Vail'in grup arkadaşı Kathleen Hanna, bir gün spreyle evinin duvarlarına "Kurt Smells Like Teen Spirit"(Kurt, "Teen Spirit" gibi kokuyor) yazar. O günlerde "yapışkan aşık" diye dalga geçilen Cobain, sonrasında bunu Nirvana'nın en büyük çıkışını sağladığı hiti haline getirir.
Billboard (Kurt Cobain eki)

Aneurysm(Tobi Vail'e Cabain'in yazdığı şarkı)
come on over, and do the twist
ahhhh haaaaa
over do it, and have a fit
ahhhh haaaaa
love you so much, it makes me sick
ahhhhh haaaa
come on over, and do the twist
ahhhhh haaaa

Beat me outta me, (beat it, beat it)(x8)

Come on over, and do the twist
ahhhh haaaa
over do it, and have a fit
ahhhh haaaa
Love you so much, it makes me sick
ahhhh haaaa
come on over, and shoot the shit
ahhhh haaaa

beat me outta me, (beat it, beat it)

Tobi Vail
Sitemize üye olmayanlar resimleri göremez.
Lütfen kayıt olun ya da giriş yapın

nightmare_storm 11.05.2008 04:32:22
Kurt Cobain Hakkındaki Ölüm Teorileri
Kurt Cobain'in kanında bulunan eroin miktarı, bir insan bünyesinin kaldırabileceği miktarın tam üç katı.Bu kadar eroini alan bir insanın elindeki tüfekle kendini vurmasının imkân ve ihtimali YOK. Zira şırıngayla vurulan eroin etkisini anında gösteriyor ve de Cobain'in namlı bir eroinman olmasının vücut direncini artırmış olması gibi bir açıklamanın da hiçbir mantıki dayanağı yok. Böylesi yüklü miktarlara vücudun 'alışmış' olması bir ihtimal söz konusu değil. Eroin öyle bir maddedir ki, herkesi eşit süratte ve etkide vurabiliyor.
Cobain'in parmak izleri, etrafında bulunan hiçbir eşyanın üstünde ve de kendini vurmak için kullandığı savlanan Tüfeğin üstünde, bulunamıyor.
Bir insanı üç kez hayatınını sonlandırıcak dozu bünyesine şırınga edeni tüfeği kullanabilmesinin imkânsızlığı bir yana, niye bunu yapsınki zaten öleceği garanti olduğu halde !
En önemli olan olaylardan biride Kurt Cobain'in Kredi kartının bulunmaması ve Cobain'in öldürülüşünden 2 saat sonra kredi kartıyla 49 dolarlık çiçek yollamaya çalışmış bulunması. Kart kimlerin eline geçmişti ve nasıl geçmişti?
Yanında bulunan intihar notunun, son dört - beş satırının ve mektubun başındaki 'Boddah' kelimesinin (Cobain'in çocukken yarattığı hayali arkadaşın ismi) başka bir el tarafından yazılmış olduğunun (daha sonra ünlü bir televizyon programının ödediği ücretler karşılığında) konunun en mahir uzmanlarınca saptanmış bulunması da, başka bir tuhaf hakikat.
Zira 'Lütfen devam et Courtney. Frances için. Hayat, bensiz çok daha kolay olacak. Seni seviyorum. Seni seviyorum' tarzı başka bir el tarafından karalanmış olduğu iddia edilen satırlar olmasa, mektup bir intihar mektubundan ziyade, müzik endüstrisine veda mektubunu andırıyor.

Nick Broomfield'in yapmış olduğu 'Kurt&Courtney' belgeseline konuşan 22 yaşındaki bir dadının, Cobain'lerin yanında çalışmayı Courtney'in mütemadiyen Kurt'un vasiyetnamesinden bahsetmesinden bezdiği için, bıraktığını anlatması da kayda değer tabii.
Zira son zamanlarında Kurt'un Courtney'den ayrılmak istediğine ve Courtney'i çıkararak yeni bir vasiyetname hazırlattığına dair de ciddi iddialar var.

Courtney'in kendisine Kurt'u öldürmesi karşılığında 50 bin dolar önerdiğini anlatan, şahitleri olan, Amerika'daki en mühim polygram uzmanının iki testinden yüzde 99.8 gibi sonuçlarla geçmiş bulunan Eldon Hoke'un, Broomfield'in belgeseline konuştuktan 8 gün sonra esrarengiz bir tren kazasıyla ölmüş olması.

nightmare_storm 16.05.2008 06:24:55
Nirvana; 1988 yılında Aberdeen, Washington Amerika’da; Kurt Cobain adıyla bilinen Kurt Donald Cobain (20 Şubat 1967, Hoqiam - Washington; gitar ve vokal); Krist Novoselic (16 Mayıs 1965, Croatia - Yugoslavya, bas gitar) ve Dave Grohl (14 Ocak 1969; Warren – Ohio – Amerika; bateri) tarafından oluştu.
Grubun köklerinde 1980 yılların ortasında müzik piyasalarının en önemli isimlerinden olan Melvins ve Sonic Youth’un izlerini görmek mümkün. Novoselic ve Cobain; yaşadıkları yer olan ve Seattle’a çok bir kasaba olan Aberdeen’de 1985 yılında tanıştılar. Müzikal çalışmalarının ilk somut örneği Stiff Woodies adıyla gerçekleşti. Bu ilk oluşumda Cobain bateri çalarken Novoselic’de bas çalıyordu. Grubun belli bir gitaristi ise yoktu. 1987 yılında grup adını Nirvana olarak değiştirdi; bu değişimle birlikte Cobain vokal ve gitara geçerken gruba Chad Channing’de baterist olarak eklendi.
Bir süre sonra Seattle’da yer alan plak şirketlerinden biri, Sub Pop tarafından keşvedilen grup 1988 yılında ilk single’ları “Love Buzz/Big Cheese”i kaydetti. 1989 yılının Haziran ayında ise 600 $’a kaydedilen ilk albümleri “Bleach” piyasaya çıktı. Bu albümün piyasaya çıkmasının ardından Portland ve Oregon’u kapsayan küçük bir turneye çıkan grubun solisti Kurt Cobain daha sonra eşi olacak Courtney Love’la da bu turne sırasında tanıştı. Turnenin ardından Washington çıkışlı bir grup olan Scream’in bateristi olan Dave Grohl 1990 yılının Eylül ayında Chad Channing’in yerine gruba girdi.
1991 Avrupa Turnesi boyunca Nirvana, Sonic Youth’un ön grubu oldu. Nirvana’nın asıl büyük çıkışı ise 1991 yılında katıldıkları Reading Feastivali’nde gerçekleşti. Bu festival sırasında kaydedilen ve bir belgesel niteliği taşıyan “1991: The Year Punk Broke”la birlikte grubun adı tüm dünyada duyuldu. 1991 yılı aynı zamanda; Nirvanamania akımının oluşma, Kurt Cobain’in ise fiziksel ve ruhsal sağlığının bozulma tarihi de oldu. Grup daha sonra Geffen Records’la anlaşma imzaladı ve asıl büyük başarıları olan “Nevermind”ı 1991 yılının sonbaharında piyasaya çıkardı. 3 platin ödüle layık görülen ve dünya çapında 10 milyon kopya satan Nevermind’dan çıkan single “Smells Like Teen Spirit” ise MTV’nin sürekli yayınladığı kliplerden biri oldu.
Müzikal başarılarının yanı sıra maddi açıdan da oldukça iyi duruma gelmeye başlayan grubun solisti Kurt Cobain ise bütün bu bolluğun yanında içine kapanmayı ve kendi dünyasını yaratmayı tercih etti. Bu sırada 1992 yılının Şubat ayında Hole grubunun solisti olan Courtney Love’la Hawaii’de evlendi. 18 Ağustos’ta ise kızları Frances Bean dünyaya geldi.
Nirvana’nın üçüncü stüdyo çalışmaları Kurt Cobain’in sağlık problemleri sebebiyle ertelenedi. Kronik mide sancılarından şikayetçi olan Cobain çok sık hastaneye kaldırılmaya başladı. 1992 yılında ise Geffen, Nirvana hayranlarının sabrını daha fazla zorlamamak için grubun B-Side’larından oluşan bir toplama albümü, “Incesticide”ı piyasaya sürdü. 1993 yılının baharında grup tekrar stüdyoya girmek için hazırdı. Nevermind’ın ardından çıkartacakları bu yeni albüm için grup; Pixies, Breeders ve Jesus Lizard’ın da prodüktörlüğünü yapmış olan Steve Albini’yle çalışmayı tercih etti. Yeni albüm “In Utero” 1993 yılının Eylül ayında piyasaya çıktı. “In Utero”nun piyasaya çıkmasının ardından grup MTV için verdikleri Unplugged konserin de içinde bulunduğu ve Kuzey Amerika’yı kapsayan bir turneye çıktı. 1994 yılının başlarında Nirvana’nın Avrupa turnesi, Kurt Cobain’in sağlık problemleri yüzünden yarıda kesildi.
Aynı yılın Mart ayı sonlarında ise Cobain, Los Angeles’taki bir rehabilitasyon merkezine yatırıldı . Bir gün sonra da kaçtı. Ve Seattle’a geri döndü. Bu olaydan yedi gün sonra yani 8 Nisan’da Cobain, Seattle’daki evinde ölü bulundu. Kurt Cobain’in ölümünün ardından Grohl ve Smear Foo Fighters adıyla bir grup kurdu. Foo Fighters, Nirvana’nın kızgın müzik tarzı ve şarkı sözlerinin yanısıra yumuşakbaşlı bir tutum izledi ve 1995 yılında grupla aynı adı taşıyan albümleriyle büyük başarı şağladı. Novoselic 1996 yılında Sweet 75 adlı grupla tekrar müzik piyasasına geri döndü.
Nirvana yazisi icin kullanilan kaynak Stephen Thomas Erlewine & Greg Prato yazısıdır.

metalhead 23.05.2008 03:38:33
nasıl öldüğü neden öldüğü adam öldükten sonra beni pek bi ilgilendirmiyo açıkcası Müziğini sorarsın kendine özgü bi tarz yarattılar çokda başarılıydılar ama bu grupta diğer birçok rock grubu gibi aynı kaderi paylastı

wicked_inn 26.05.2008 13:04:12
Bu forumda yeniyim, ayrıca bu başlıktaki tüm mesajalra bakmadım, o yüzden bu daha önceden yazılmışsa sallayın bu mesajı .. yada silin..

Kurt Cobain'in intihar mektubu ...

“Daha çocukça şikayetleri olan, tükenmiş, deneyimli bir ahmağın ağzından konuşuyor olmak. Bu bayağı kolay anlaşılabilir bir not olmalı. Yıllar boyunca,diyelim ki, cemiyetimizin serbestliği ve benimsemesi ile ilgili ahlak punk rock 101 derslerinden alınan öğütlerin ne kadar doğru olduğunu kanıtlamıştır. Çok uzun yıllardır okuyup yazmakla birlikte dinlemekten, yaratmaktan da olduğu gibi heyecan almadım. Bunlar için kelimelerle anlatılamayacak bir suçluluk duyuyorum. Mesela sahne arkasındayken ve ışıklar sönüp kalabalığın çılgın tezahüratı karşısında, beni hayran olduğum ve kıskandığım Freddy Mercury'e olduğu gibi etkilemedi. Gerçek şu ki sizi aptal yerine koyamam. Hiçbirinizi. Bu basitçe ne sizin ne de benim için adil değil. Aklıma gelen en kötü suç, insanlara karşı sahtekarlık yapıp %100 eğleniyormuşum gibi görünerek dolap çevirmek. Bazen sahneye çıkmadan önce saati yumruklamak, zamanı durdurmak geçiyor içimden. Kulisteyken, ışıklar söndüğünde duyduğum çığlıklar da etkilemiyor beni.
Gücümün yettiğince değer vermek için her şeyi denedim ve deniyorum. Tanrım, inan bana deniyorum, ama bu yeterli olmuyor. Benim ve bizim birçok insanı etkilediğimiz ve eğlendirdiğimiz gerçeğine saygı duyuyorum. Elden kaybolduktan sonra kıymet veren biri, o narsistlerden biri olur. Ben çok hassasım. Bir zamanlar bir çocukken sahip olduğum hevesi yeniden kazanmak için biraz uyuşmaya ihtiyacım var. Son üç turumuzda şahsen tanıdıklarıma ve müziğimizin hayranı olan tüm insanlara daha çok değer verdim, ama hâlâ herkes için beslediğim asabiyet, suçluluk ve anlayışı aşamadım. Hepinizin içinde iyilik var ve sanırım insanları çok fazla seviyorum. Öyle çok ki, bu beni mutsuz hissettiriyor. Üzgün, küçük, hassas, değer vermeyen balık burcu. İsa oğlum! Neden tadını çıkarmıyorsunuz? Bilmiyorum!İhtiras ve anlayış yemini eden cazibeli bir karım var ve bana eski halimi çok fazla hatırlatan bir kızım. Sevgi ve neşe dolu, her gördüğü insanı öpüyor çünkü herkes çok iyidir ve ona kimse zarar vermez! Frances' in üzgün, kendine zarar veren, ölü bir rock'çı olduğumu düşünecek olmasına dayanamıyorum. İyi yapıyorum, çok iyi. Ve minnettarım, ama yedi yaşından beri insanlara karşı genel bir nefret duydum... Sırf insanlara iyi geçinmek ve anlayış sahibi olmak çok kolay görünüyor diye. Anlayış! Sanırım sadece insanları çok sevdiğim ve onlara çok üzüldüğüm için. Geçen yıllar boyunca mektuplarınız ve ilginiz için alevler içindeki mide ağrısı cehenneminden hepinize teşekkür ediyorum. Ben çok kararsızım, ümitsizim! Artık eski tutkum yok, ve şunu hatırla, sönüp gitmektense yanmak daha iyidir. Barış, sevgi ve hoşgörü dileğiyle… Sizi seviyorum, sizi seviyorum…"

black_magic 05.06.2008 14:02:45
kurt ün sesi gibi bidaha gelmez heraldee hala sarkılarınıı ilk cıkmışş gibi dinleniyoo

Sayfa: [ 1 ]